Winnet Valdemarsvik

Boktips!

Publicerad 2013-03-23 10:46:59 i Allmänt,

Vid vårt senaste arbetsgruppsmöte diskuterade vi hur den här perioden varit, vilka problem och framgångar vi upplevt och vad vi vill lägga krutet på i nästa period. Något som vi alla upplever är en tröghet i frågan, ett ointresse för jämställhet och en stor okunskap om problemen. Vi i Östergötland är ju fokuserade på kvinnors företagande och innovationer där det ofta handlar om bemötande från olika beslutsfattare, så vi har koncentrerat oss just på beslutsfattare och haft många givande diskussioner med politiker, tjänstemän och förstås kvinnor som är, har varit eller vill bli företagare. Alla säger sig vara för jämställdhet, alla säger sig förstå att vi behöver skapa förutsättningar så att kvinnor som vill starta företag också får möjlighet att göra det. Ändå går det så långsamt, framförallt i vårt län är företagandet hos kvinnor extremt lågt, och det kan väl ändå inte bero på biologiska orsaker, eller har vi en speciell sorts kvinnor i vårt län som inte alls vill eller kan vara företager? Tror inte det.
 
Läste igår ut Maria Svelands nya bok "Hatet" som handlar om det växande hatet mot kvinnor. Det är en mycket aktuell bok som jag hoppas många tar sig tid att läsa, för jag tror inte vi vill se en utveckling där detta hat mot halva världens befolkning tillåts växa. Mycket positivt har hänt med lagstiftning om rösträtt,abort,  aga, misshandel osv men vi är många som upplever ett bakslag i synen på kvinnor. Det här uttalandet gör FN:s speciella rapportör om kvinnovåld Yakin Ertûrk, i boken "Hatet"
"Vi befinner oss i en övergångsperiod från det gamla systemet till en ny världsordning och sådana perioder av förändring är alltid våldsamma. I ena änden har våldet ökat eftersom patriarkatet är hotat, men parallellt med detta har kvinnor blivit mer organiserade och medvetna om dessa frågor. Så det är en backlash på ett sätt, men det är också länkat till hatet mot andra minoriteter, som invandrare och flyktingar. Om vi ska kunna uppnå rättvisa för dessa grupper måste de som har makten ge upp den, och det är här som världen krockar idag. Att fascismen ökar i flera länder just nu, att kvinnors reproduktiva rättigheter inskränks, att våldet mot kvinnor inte minskar, allt det här kan ses som tecken på att den gamla världsordningen utmanas."
 
Så, även om vi som jobbar med dessa frågor upplever tröghet, ointresse och motstånd, är det viktigt att vi fortsätter och stöttar varandra.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Winnet Östergötland

Winnet Valdemarsvik vill påverka, förändra och göra skillnad. Vi vill arbeta för att skapa en mer positiv attityd till jämställdhet och att vara företagare, oavsett kön. Kontakt: [email protected]

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela